Gedragstherapie en meer.

Bij Mensis bieden we psychotherapie aan in de vorm van gedragstherapie. De gedragstherapie is wereldwijd één van de meest onderzochte en effectief bevonden vorm van psychologische hulpverlening. Voor veel psychische klachten geldt het daarbij als ‘gouden standaard’.

De gedragstherapie is een behandelmodel dat vertrekt vanuit het idee dat een groot deel van ons denken, voelen en doen is aangeleerd. Dit noemen we ‘conditionering’. Deze conditionering kan ontstaan door bepaalde ervaringen die men heeft meegemaakt of door te verwachte gevolgen van een bepaald gedrag. Bij psychische klachten zien we dat mensen last krijgen van deze conditioneringen en er problemen door ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat sociaal angstig is geworden na pesterijen. Hij verwacht opnieuw gekwetst te worden en durft zo geen vriendjes meer maken… Of denk aan een volwassene die zichzelf heeft aangeleerd dat perfectionisme helpt om fouten en kritiek te voorkomen, maar zo uiteindelijk in een burn-out belandt…
In het begin van iedere behandeling zal de therapeut jouw klachten daarom goed analyseren en op zoek gaan naar de verschillende conditioneringen. Dit vat hij samen in een overzichtelijke probleemsamenhang waaruit oorzaak, gevolg en de te volgen behandelaanpak goed duidelijk worden.

De gedragstherapie heeft reeds een hele ontwikkelingsgeschiedenis doorlopen en kent van daaruit ook verschillende generaties die elk hun eigen accenten leggen zoals de cognitieve gedragstherapie en de schematherapie – ook een vorm van gedragstherapie. Bij Mensis bieden wij de volgende wetenschappelijk bewezen vormen van gedragstherapie, alsook EMDR aan: